GUBERÁLÁS

 

Ez a nem is tudom hányadik kedvenc időtöltésem. Akinek ennyi hobbija van, az nagyon sok szemetet tud hasznosítani. Hódmezővásárhelyen, ahol élek, nincs túl sok lehetőség a guberálásra. Összesen két helyen lehet az embernek kiguberálnia magát. Az egyik hely a MÉH telep, a másik pedig a lomtalanítás, amit sajnos évente csak 2-3-szor rendeznek meg felénk. A MÉH telepen sok jó kacat van, főleg nagyfeszültségű kondenzátorokat lehet itt találni, meg autó gyújtótrafókat. A lomtalanítás az maga a paradicsom. Ha kidobott tévét látok, akkor azonnal ott termek csavarhúzóval meg fogókkal felszerelkezve és módszeresen kiszerelem belőle a sorkimenő trafót, a nagyfesz diódát, a sokszorozót (ha van benne), a sorvégfok tranzisztort, meg még pár nagyfeszültségű kondit. Érdemes a MICA kondikat kiszerelni, mert boltban több mint 300 Ft–os darabáron lehet hozzájuk jutni.

 

Értékes cuccok, és amiket érdemes kibelezni belőlük:

 

Mikrohullámú sütő: Ebben általában van egy nagyfeszültségű transzformátor (2000V 500mA) , meg egy nagyfesz dióda (14kV-os). A magnetron is érték lehet, hogyha valakinek sütni támadt kedve –persze ez veszélyes mulatság.

 

TV: A régi fajta fekete-fehér TV-kben a sorkimenő trafó nagyon nagy menetszámú szekunderrel rendelkezik. Minél nagyobb a szekunder, annál jobb. A korai színes TV-kben nagyfesz sokszorozót lehet találni. Ezzel akár 100kV-ot is elő lehet állítani, veszélyes cuccok de hasznosak. Van még az újabb TV-ben sorvégfok tranzisztor, meg nagyfesz dióda, meg 12V-os trafó.

 

Magnó: Ebben a villanymotor az érték.

 

Fényképezőgép: A 300-400V-os inverter, a vaku kondi, és a triggertrafó benne az érték.

 

A többi kidobott elektronikai berendezésből általában a táprészből szép nagy kondikhoz lehet jutni. (Én találtam egy tápban 4 db 2200mF-os elektrolit kondit 200V-ra!)

 

IDE FOGNAK FELKERÜLNI A KÉPEK, AMIKET A GUBERÁLT CUCCOKRÓL KÉSZÍTETTEM