®Made in Kókány™ LÉZERSHOW

 

 

Teljes leírás:

 

Működési elv: A lézershow működése azon alapul, hogy a 25 Hz-nél gyorsabban ismétlődő dolgokat a szemünk kiátlagolja és egy mozgó képet látunk. A gyorsan mozgó fényfoltot pedig vonalnak látjuk. Tehát ha lézershow-t akarunk építeni, annyi a dolgunk, hogy találjunk egy megfelelő fényforrást, és ennek a nagy sebességgel eltérített fényét vetítsük ki valamilyen felületre. Az eltérítés módja az is lehetne, hogy magát a fényforrást –azaz a lézert forgatjuk, de ez nagyon macerás lenne, ezért célszerű a lézert stabilan rögzíteni és csak a fényét eltéríteni tükrökkel.

 

Az eltérítésről:

 

Az eltérítés elvének megértéséhez gondoljuk át, hogy mi történik, amikor egy tükröt jól kiegyensúlyozva és nem merőlegesen rögzítünk egy villanymotor tengelyéhez, ezt a tükröt megvilágítjuk egy lézerrel és feszültséget kapcsolunk a motorra. Vizsgáljuk meg a tükörről visszavert lézerfoltot! Attól függően, hogy a tükröt milyen szögben erősítettük fel a villanymotor tengelyére, különböző sugarú köröket kapunk. (Ha a tükröt merőlegesen fogatjuk fel a motor tengelyére, akkor nem történik a lézerfolttal semmi, ezért nem szabad merőlegesen felfogatni a tükröt. A felfogatás szögéről kicsit alább…) Hurrá! Kört már tudunk rajzolni!!! Hogyha egy ilyen motorral megforgatott tükörről visszavert lézerfoltot rávetítünk egy másik forgó tükörre, ami szintén nem merőlegesen áll a motor tengelyére, akkor nagyon szép dolgot láthatunk: a két motor fordulatszámának aránya által meghatározott alakú forgó spirográfokat láthatunk a kivetítés helyén (pl. a falon). A minta alakja attól is függ, hogy a két motor azonos vagy ellentétes irányba forog. A tükröket csak kicsi szögben kell megdönteni, mert különben nagyon nagy és halvány lesz a kivetített kép, ráadásul a beállítás is nehezebb lesz. A beállítást úgy kell elvégezni, hogy a második tükör által a falra vert fénysugárnak ne álljon az útjába az első tükör. Ezzel egy darabig el lehet játszani. Célszerű kerek tükröket használni –én nem azt használtam, de az sokkal jobb...

A lézer pointeren lévő nyomógombot célszerű zárt állásban beragasztani. Én erre szigetelő szalagot használtam.

 

Tömbvázlat

 

Ezen a képen jól látszik, hogy is néz ki a valóságban a lézershow lényegi része. Nagyjából látszik az is, hogy kell felfogatni a tükröket… A tükrök majdnem merőlegesen állnak a tengelyekre, csak egy kicsit vannak megdöntve.

 

Kapcsolási rajzok:

 

Ebből a fordulatszám szabályzó kapcsolásból kell két darabot építeni. Egyiket az egyik motorhoz, másikat a másik motorhoz.

 

 

Ez a kapcsolás gondoskodik a lézerpointer tápellátásáról. Mivel a 12V-tól elhalálozna a lézer pointer, ezért le kell szabályozni a feszültséget. Az 5…9V-os bemenetre én 12V-ot szoktam adni. A kapcsolás ezt is elviseli.

 

Ez az ábra a lézershow részletesebb kapcsolási rajzát mutatja.

 

Vigyázzunk, hogy a tükröket megfelelően rögzítsük a motorok tengelyéhez, mert ha azok elrepülnek, akkor súlyos sérülést is okozhatnak!. Én pillanatragasztóval rögzítettem őket, 3 évi működés alatt egyszer se engedte el a ragasztó a tükröket. Célszerű zárt dobozt építeni a kapcsolás számára.

 

Ez a kép jól mutatja az elrendezést.

 

 

Tiszta Kókány™ munka!!! J

 

 

Eredmény: